Θέατρο Πορεία at Victoria
Ο ΧΩΡΟΣ

Θέατρο Πορεία at Victoria

Θέατρο Πορεία at Victoria
θεατρική περίοδος 2022 - 2023


Το θέατρο Πορεία, καινοτόμο και τολμηρό όπως πάντοτε, σας καλωσορίζει στο ρεπερτόριο της χειμερινής περιόδου 2022-2023! Καινούργιες παραγωγές σημαντικών έργων και αναβιώσεις ή επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων συνθέτουν ένα ερεθιστικό μείγμα για τους θεατρόφιλους της πόλης μας, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη σεζόν που μας πέρασε και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε, επανέρχεται για 10 μόνο παραστάσεις η «σκοτεινή» κωμωδία Νυχιάνγκ. Το έργο που έγραψε η 20χρονη Ευαγγελία Γατσωτή στο πλαίσιο της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Τους δύο ρόλους του έργου ενσαρκώνουν οι Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου, σε ένα δίδυμο που προκάλεσε αίσθηση και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς.

Τη σκυτάλη παίρνει ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ο Γιώργος Κουτλής με το αριστούργημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι Το όνειρο ενός γελοίου. Από τις 19 Οκτωβρίου για λίγες μόνο παραστάσεις. Ερμηνέυει ο Νικόλας Χανακούλας. . Ένα εκρηκτικό σόλο σε συνομιλία με video art προβολές και μια ζωντανή χορωδία επί σκηνής.

Στις 9 Νοεμβρίου ξεκινάει η κεντρική μας παραγωγή για τη χειμερινή περίοδο: Το Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν, ένα αριστούργημα δραματικής τέχνης αλλά και υπαρξιακής ανάγνωσης, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Ένα καστ ξεχωριστών ηθοποιών ζωντανεύει αυτό το πολυεπίπεδο έργο, που εξερράγη σαν βόμβα την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκε. Στον εμβληματικό ρόλο της Νόρας η Λένα Παπαληγούρα.

Από τις 9 Ιανουαρίου και για 12 μόνο παραστάσεις κάθε Δευτερότριτο επιστρέφει για έναν τελευταίο κύκλο παραστάσεων, η Δόξα Κοινή, η παράσταση που διέκοψε βίαια τη διαδρομή της λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Ο Δημήτρης Τάρλοου εμπνέεται από το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου Εις την Οδό των Φιλελλήνων και προτείνει μια παράσταση, στην οποία η ποίηση μετατρέπεται σε δράση, ο θάνατος σε ηδονή και το σκοτάδι διαλύεται κάτω από το υπέρλαμπρο ελληνικό φως. Ο Στρατής Πασχάλης, που υπογράφει τη σύνθεση του κειμένου, ενώνει με μοναδικό τρόπο την ποίηση με το θέατρο.

Από 28 Φεβρουαρίου έρχεται στο θέατρο Πορεία 2023 η αριστουργηματική νουβέλα του Τόμας Μαν, Θάνατος στη Βενετία, σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη και με την υπογραφή του Γιώργου Παπαγεωργίου, ενός σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για την ενασχόλησή του με τη δραματοποίηση σημαντικών πεζογραφημάτων, τη χειροποίητη σκηνική δραματουργία και τη χρήση της ζωντανής μουσικής και δραματουργίας.

Τέλος, από τις 24 Απριλίου 2023, ένα ακόμη νέο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα παρουσιαστεί στη σκηνή του θεάτρου Πορεία. Το Garamond 12 της Μαρίας Δριμή σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου, απόφοιτου σκηνοθεσίας της πρωτοποριακής Ακαδημίας Θεάτρου και Χορού του Άμστερνταμ.